HISTORIA

HISTORIA

Piece opalane drewnem ( piece chlebowe ) od zawsze fascynowały mieszkańców Włoch i są nieodłączną częścią ich bogatej tradycji kulinarnej. W każdej restauracji i niemal w każdym domostwie gotuje się tam całe obiady w tzw. „prawdziwym piecu”.

W Polsce ten zapomniany przez lata sposób przyrządzania potraw, dotąd dostępny jedynie w nielicznych włoskich pizzeriach, przeżywa obecnie renesans. Na nowo odkrywamy niepowtarzalność przyrządzanych „w ogniu” posiłków, przypominają się nam smaki dzieciństwa, wspomnienia wakacji spędzonych na południu Europy czy zapach świeżo upieczonego wiejskiego chleba.

W Polsce piece opalane drewnem (piec drzewny) kojarzone były zwykle jako piece chlebowe. Piece do pizzy opalane drewnem – do niedawna obecne były tylko w najlepszych pizzeriach. Dziś już wiadomo, że to nie tylko piece gastronomiczne, ale też piece kuchenne, piece ogrodowe. Nasze „piecesmakosza” szybko przyrządzają smaczne i zdrowe potrawy (pizza, chleb, ryba, mięso, ciasta) w towarzystwie żywego ognia.

piece chlebowe