Przepis - Ciasto na pizze I
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej włoskiej typu 00 lub mąki pszennej typ 500;
- 0,20 g świeżych drożdży;
- 2 łyżeczki soli;
- 300 - 400 ml zimnej wody -w zależności ile zabierze mąka;
- 50 -70 ml oliwy z oliwek;
WYKONANIE:
Drożdże wymieszać z częścią wody - letniej i odrobiny mąki czyli zrobić zaczyn. Do mąki wlać zaczyn
i resztę wody letnią wodę, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto. Dopiero teraz dodać sól -
ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która rozgrzewa drożdże . To przyspiesza działanie już
wymieszanych wcześniej drożdży. Nigdy nie wolno dodawać i mieszać równocześnie soli i oliwy
z drożdżami. Natomiast, jeśli ciasto będzie za twarde, trzeba wlać jeszcze trochę wody. Na sam koniec
dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto trzeba wyczuć, tzn. podczas wyrabiania
powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na około 2 godziny. Najlepiej pod
wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło. Im dłużej stoi tym lepsze się staje,
ponieważ uwalniają się drożdże. Po wyrośnięciu kulę ciasta dzielimy na części z każdej formujemy
kule z których powstanie pizza, kulę wałkujemy lub rozciągamy na powietrzu dłońmi na grubość jaką
lubimy j trzeba wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 32 cm
(jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na
grubszym cieście).